Kulinářský blog

STŘEDOMOŘSKÁ KUCHYNĚ

Dokáže opojit všechny naše smysly. Přísady používané ve středomořské kuchyni se spojují v nezapomenutelné kombinace a svým složením prospívají našemu zdraví.Králem všech ingrediencí je olivový olej, kterému se v těchto zemích často přezdívá tekuté zlato. Používá se jak ke smažení, tak k dochucování pokrmů, kterým dodává charakteristickou chuť. Zejména olej lisovaný za studena nahrazuje máslo, margaríny, sádlo a ostatní tuky.

Na stole nikdy nechybí dostatek zeleniny, která je další důležitou složkou středomořských receptů. Zejména sezonní čerstvá zelenina nechybí v žádném denním jídelníčku. Buďto jako příloha nebo v syrovém stavu jako různé saláty. Nejčastěji se používá česnek, cibule, rajčata, mrkev, okurky, různé druhy zelených salátů a sladká i pikantní paprika.

Nedílnou součástí středomoří je i maso. Pokud se nejedná o ryby, používá se ve velké míře maso jehněčí. Dále potom drůbež a jiné libové druhy masa. Oproti našim zvyklostem se hovězí a vepřové maso konzumuje v podstatně menší míře.

Ryby a mořské plody jsou neodmyslitelnou součástí.Našemi specialitami je PRAŽMA KRÁLOVSKÁ, GRILOVANÁ CHOBOTNICE, SLÁVKY, LIGNJE NA ŽÁRU. Podívejte se na náš jídelní lístek

Středomořská kuchyně se snaží udržet při životě staré tradiční recepty vycházející hlavně z místních zdrojů.Jídlo středomořských národů je vždy rozděleno na několik menších chodů, u jídla se nikdy nespěchá a na jídlo je vždy dostatek času.

Dopřejte si tedy středomořskou kuchyni celý rok, naše RESTAURACE ADRIA je tím pravým místem, kde si vychutnáte středomořskou kuchyni, která je pestrá svojí chutí, barvou a vůní. 

BALKÁNSKÁ KUCHYNĚ

Balkánská kuchyně je velmi oblíbená u českého národa. Typickým rysem je koření a kořenné směsi například bazalka, rozmarýn, šalvěj, kopr, koriandr, pepř nebo majoránka.

V zemích na Balkánském poloostrově kladou důraz, aby MENU bylo kompletní. Tedy od předkrmu až po dezert s kávou vařenou v džezvě.

Předkrmy mají za cíl navnadit vaše chuťové buňky. Naše Restaurace ADRIA vám nabízí typické balkánské předkrmy jako
PEČENÁ PAPRIKA MARINOVANÁ V OLIVOVÉM OLEJI A ČESNEKU PODÁVANÁ S BALKÁNSKÝM SÝREM,
MARINOVANÉ OLIVY S BALKÁNSKÝM SÝREM,
PROSCIUTTO CRUDO S OLIVAMI a VARIACE SÝRŮ S VLAŠSKÝMI OŘECHY A SUŠENÝM OVOCEM

Hlavní chod je přehlídkou chutí. Dominuje ryba nebo maso.
Hrdostí balkánské kuchyně je především gril se spousty masových specialit, kterému vévodí PLJESKAVICE a ČEVAPI.
Hlavní charakteristikou balkánské kuchyně jsou čerstvé ingredience, světoznámý balkánský ovčí sýr, tetovské bílé fazole ” TAVČE GRAVČE”, Mučkalice, čerstvé jehněčí, telecí a vepřové maso.
Známý je i BUREK slaný koláč z listového těsta plněného směsí slaného sýra, nejčastěji fety, mletého masa, brambor a jiné zeleniny.
MUSAKA i zde má své místo – byť jí řecké a turecké kořeny nikdo neupírá. Jejím základem je nejčastěji lilek, mleté jehněčí maso a rajčata.
Dalším prvkem společným různým národním kuchyním je SARMA, kterou tvoří čerstvé nebo nakládané vinné listy, případně listy zelí plněné směsí masa, nejčastěji hovězího nebo vepřového, rýže, cibule a koření. Existují však i recepty na zcela vegetariánskou sarmu, případně rybí.
Za pochoutku, která se tradičně vyrábí doma je AJVAR, který též najdete v naší nabídce. Ajvar je směs chutí, která vznikne, když se spojí červená paprika, lilek česnek a čili, a může být jemná, pikantní až po velmi ostrou. Ajvar se používá místo koření, do salátů nebo jako příloha k pljeskavici, čevápam a řadě dalších kulinářských zázraků.
Tradičním bosenským dezertem je BAKLAVA. Jedná se o sladkou ořechovo-medovou pochoutku. V Bosně a Hercegovině se tento dezert připravuje při zvláštních příležitostech.

Vše je samozřejmě propíráno kvalitní pálenkou RAKIJÍ neuvěřitelných příchutí jako je ořechovice, hruškovice, travárice, vinovice a slivovice.

Menu, které vytváří a osobně navrhuje majitel restaurace Fikret Hrustanović, nabízí to nejlepší, co lze na poli středomořské a balkánské gastronomie nalézt. Specialitou šéfkuchaře jsou pokrmy z čerstvých ryb ulovených ve středozemním moři, mořské plody, pljeskavica a kvalitní hovězí biftek.  Navíc vás při nezapomenutelném gastronomickém zážitku budou obklopovat italské, chorvatské a moravské vína.

Nejnovější příspěvky